Routewijzigingen

Beste wandelaar hieronder vind je alle routewijzigingen die sinds het uitbrengen van mijn mapje (2014) zijn aangepast.
2 jaar later heb ik de aanpassingen al verwerkt in mijn 2e oplage.
Met dank aan alle fanatieke wandelaars die zo vriendelijk zijn geweest om hun ervaringen met mij te delen.

ROUTE 1
Binnenkant mapje, lijn 33 (Huberdien april 2022)
De busverbinding van Peer Kerk naar halte Bovenlinde (stoeterij) is nu lijn 48. 

ROUTE 2
Nieuw bruggetje in de Mullemer Bemden (april 2022)
1e kolom, 2e regel onder de foto, “Re-oever blijven volgen”.
Pad RAH. Verderop loop je over een nieuw bruggetje. Je kunt nu 2 richtingen op. Wij hebben gekozen voor het re-pad over een mooi knuppelbruggetje (zie foto). Beide paden komen op het zelfde punt uit.


Verkeerde benaming oever (De Vallestappers 2017)

1e kolom, 8e regel onder de foto, “Je steekt de Dommel over wordt”:
De Dommel bij het bruggetje oversteken en op de li-oever terug lopen.
Splitsing bij en klaphek verdwenen (april 2022)
1e kolom, 8e regel onder de foto. Je volgt de li-oever tot aan de splitsing, pad buigt naar rechts, dit volgen. Het klaphek is verdwenen.

Nieuw, smal pad naast de Dommel (april 2022) 3e kolom 1e regel van boven: Loop over de groene brug en volg het pad en nu de routewijzing: Loop RD en volg het smalle pad langs de Dommel. Een mooi, heuvelachtig pad. Neem de route weer op, bij de 5e regel van boven: Je loopt over…….  Ps de 2 gespannen koordjes zijn inmiddels verdwenen.

Aanpassing na de Bemvoortse Watermolen (2016)
3e kolom onder de foto, “Na “de Bemvoortse watermolen”. In bocht RA  (grindpad). Dit pad volgen.
Hier volgt de wijziging omdat de weg na het oude spoor is afgesloten en er een fietspad is gekomen.
” Voor het oude spoor RA. Volg het grijze fietspad. Aan het einde van het fietspad LA over het spoor”.
Na het spoor direct RA. Voorbij het geelgekleurde station.

1e straat LA Slagmolenstraat (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
3e kolom, 11e regel van onder. In routebeschrijving staat “Dit is een doodlopende straat”. Dit is de foute straat. De 1e straat LA is de Molenstraat. Hier staat daadwerkelijk een oude watermolen. Deze gaat grotendeels schuil achter een nieuwe, zwarte wand.

ROUTE 3

1e deel van Neerpelt naar Borkel op zondag 08/01/2023 nogmaals gecontroleerd en wederom genoten, geen aanpassingen.

2e deel van Borkel naar Valkenswaard op donderdag 18/05/2023 nogmaals gecontroleerd. Hier volgen de aanpassingen:
3e kolom, 3e regel van boven
“En volg het smalle pad langs de Dommel” Dit pad LAH.

3e kolom, 12e regel van boven
“Bij bord Heidebeheer RA” Dit pad is afgesloten dus negeer deze regel.


ROUTE 4

Nieuwe brug over de Dommel (2015)
Aan begin van routebeschrijving,
Start: Café de Bel, Markt 26 Valkenswaard
Met de rug naar Café de Bel ga je RA. Voor stoplichten RA. Weg oversteken. RD (Kromstraat). Kromstraat LAH. 2e pad RA (na wit huis, nr. 82). Pad volgen. Over de brug van de Dommel. Direct na weiland, zandpad evenwijdig aan fietspad volgen. 1e pad RA (zandpad). Op verharde weg LA. 1e staat RA. Op T-splitsing RA. Op voorrangsweg RA. Voorbij de kerk staat rechts, de 1e watermolen op deze route “De Dommelse Watermolen”. Loop terug en ga de 1e straat RA (Dommelstraat).
Volg verder de tekst in de 1e kolom onder de foto.

Tip (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
1e kolom, 3e regel onder de foto
In de buurt van Adrianusdal waren wij het spoor bijster en vonden de routebeschrijving erg ingewikkeld. We hebben min of meer op goed geluk het pad over het grasveld langs de huizen gevolgd (wat later goed bleek te zijn). Wellicht is het een idee om te zeggen dat na de Tienendreef het pad langs de huizen (met de Dommel aan de rechterhand) gevolgd moet worden tot je aan de De Voort komt.

Extra splitsing in het bos (2015)
1e kolom 3e regel van onder
Op Y-splitsing RA. Dan volgt er een nieuwe Y-splitsing hier LAH, tot aan de Dommel.
Volg verder de tekst in 1e kolom, 3e regel van onder
Smal pad langs de Dommel volgen……..

Nieuwe brug over de Keersop (2015)
2e kolom, bovenaan
Optie voor een verkorte route ivm brug over de Keersop!
Bij brug over de Keersop: Over smalle brug, door klaphek. Weiland oversteken en na klaphek RA.
Volg verder de tekst in de middelste kolom, 8e regel van boven
(!) Op Y-splitsing RA……..

Fraaier stuk langs de Dommel (De Vallestappers 2017) 
Middelste kolom, direct na pauze plek
Op rijbaan LA (fietspad) 2e pad RA (breed zandpad) en dan komt nu de routewijziging.
Ga op Y-splitsing RA over een boomstam. Vervolgens bij een weide links over een graspad langs de bosrand, die uitkomt bij de Dommel. Het is een moooi stukje langs de Dommel.
Volg verder de tekst in middelste kolom 4e regel onder de pauzeplek de Volmolen
LA door klaphek………… maar ga nu RD door klaphek.
Bovenstaande suggesties zijn inderdaad zeer fraai alternatieven die we met plezier gewandeld hebben. (Leslie Sanders –  Augustus 2020) Wij hebben zo lang mogelijk langs De Dommel gelopen en daardoor een groot stuk van de Nagelmekerseweg vermeden. Een absolute aanrader dus om het alternatief te volgen.

ROUTE 5
Tip (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
1e kolom, 9e regel van onder
Na park Eckartdal is de routebeschrijving ingewikkeld, net name op het punt  “Op kruising RA en direct LA. Voor vijver RA”. We werden een pad ingestuurd dat overeen kwam met de routebeschrijving maar volledig overwoekerd was met brandnetels en bramenstruiken en daardoor onbegaanbaar was. We hebben hierdoor de afslag RA gemist en zijn over het terrein van Lunet gelopen. Wellicht is het een suggestie om wandelaars niet naar de vijver te sturen maar eerder RA te sturen. Geïnteresseerden kunnen in het park altijd zelf besluiten een ommetje te maken naar het kasteeltje en de vijver (want feitelijk voegen deze voor de Dommelroute niets toe). Het park wordt op dit moment weinig onderhouden (gevolg Covid-19?) waardoor de route niet helemaal gevolgd kan worden.

Tip (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
3e kolom, 7e regel van boven
De routebeschrijving bij Thermea Son kan wellicht wat simpeler. Waarom niet bij Thermea Son naar begraafplaats Wolfwinkel en direct LA het kleine paadje  Wij hebben hier even staan dralen omdat we het niet begrepen (de eerstvolgende weg heet nl. ook Wolfswinkel).

Tip (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
Het stuk in Nijnsel naar Sint Oedenrode is een ongelofelijk saai stuk, veel asfalt en de saaie kom van Nijnsel. Er lopen 2 alternatieven in Nijnsel: het Bolkpad (aan linkeroever) of de route naar de uitkijktoren (aan rechteroever). Beiden komen op het Everse Akkerpad uit. Je komt hiervoor wat hoger in St. Oedenrode uit en moet stukje terug naar de Dommel, maar dit is wel een verkorting van de lange geasfalteerde route in Nijnsel. Zie foto, blauw zoals beschreven in de route, groen alternatief 1 en geel alternatief 2.

 

ROUTE 6
Fraaiere route over de Katoenbrug (Leo Geijer 24/10/2017 )

1e kolom, 3e regel boven foto
Aan einde LA (Boskantseweg) Nu volgt de wijziging:
Voorbij kantoorgebouw van Ahrend RA naar de parkeerplaats en aan het einde van de inrit direct LA, het pad tussen 2 hagen volgen. Bij de Dommel over de Katoenbrug LA en pad langs het water volgen.Pad maakt een bocht naar rechts en laat de Dommel achter zich. Pad gaat over in verharde weg (Rijsingen).
Op voorrangsweg LA (fietspad). 1e verharde weg LA (Bobbenagelseweg). Op T-spitsing RA (‘t Achterom).
Volg route verder: kolom 1 regel 6 onder de foto.

Tip (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
1e kolom, onder de foto
Je mist een hele mooie route bij de uitkijktoren net na de kom van Sint Oedenrode (bij rioolwaterzuivering). Hier loopt een prachtig (klompend)pad langs de Dommel waardoor je maar een heel klein stuk over de verharde Liempseweg hoeft te lopen. Wellicht is dit pad in sommige jaargetijden drassig maar indien begaanbaar is dit een absolute aanrader! De route is zelfs grotendeels bewegwijzerd (zie foto)!

Liempde Gasterij de Punder gesloten (Aggie van Dongen)
Middelste kolom, 4e regel van boven
Gasterij de Punder bestaat niet meer. Voorstel:
Aan het einde van het Tooseplein, (bij voorheen de Punder) naar links, 200 meter verder vind je aan de linkerkant “de Durpsherberg”. (Dorpstraat 6 Liempde).

Pontje uit de vaart (Vallestappers 2017)
Middelste kolom foto
In het begin van het Dommelsteegje staat op een wit bord “Pont uit de vaart”. Wij zijn gewoon doorgelopen en het pontje bleek gewoon te functioneren.
Blijkbaar is er een nieuw pontje gekomen. (Leslie Sanders –  Augustus 2020) Het pontje functioneert alweer een hele tijd normaal. Er staat ook een calamiteitennummer op. Indien het pontje onverhoopt niet werkt, kun je Smaldersestraat aflopen naar de Molendijk en het spoort waar de route weer opgepikt kan worden (maar dan mis je jammer genoeg wel het Groot Duifhuis). Overigens, is er een alternatieve route om via de Karthuizerweg aan de rechteroever te lopen (via de vijver en de stiltetuin). Je komt hier uiteindelijk ook bij het Groot Duifhuis uit maar dan mis je jammerlijk genoeg wel het pontje, wat natuurlijk een hele leuke afwisseling in de Dommeltocht is.

Vlonderpad bij kasteel Stapelen (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
Tegenwoordig ligt naast kasteel Stapelen een heel mooi vlonderpad wat een leuke afwisseling is. Je zou de suggestie kunnen doen om dit vlonderpad standaard in de route op te nemen en de suggestie kunnen doen dat wandelaars even een kijkje nemen bij kasteel Stapelen (zou zonde zijn dat ze dit missen en volledig gefocust zijn op het vlonderpad).

https://www.demeierijboxtel.nl/nieuws/algemeen/30633/vlonderpad-slingert-door-het-weiland-

https://www.bd.nl/meierij/wandelvlonder-bij-stapelen-in-boxtel-klaar-voor-gebruik~a92fdfe9/?referrer=https://www.google.com/

ROUTE 7
Pad langs Dommel is niet doodlopend (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
Middelste kolom, 3e regel onder foto
(PS: RD is een graspad maar dat is doodlopend). Toch kun je hier als wandelaar wel langs de Dommel blijven lopen en via de boomgaard op de Wielse Hoeve terecht komen. De Vallestappers hebben dat pad ook genomen zag ik).

Afslag voor de molen in St. Michelsgestel (3/3/2016)
Middelste kolom, 6e regel onder de foto
Wandelaars gaven aan dat deze afslag moeilijk te vinden is.
Voor de molen LA betekent: 100 m. voor de molen LA, smal bospad in.

Verkeerde benaming oever (De Vallestappers 2017)
Middelste kolom, 7e regel onder de foto
Je loopt over de li-oever, ipv de re-oever.

Lunchroom De Rijker is heet tegenwoordig Toren 4 (Leslie Sanders –  Augustus 2020)
(eigenaar Jan Olijslagers). Zeer leuke plek voor een lunch. Na Toren 4 kan de nieuwe brug naar het gemeentehuis genomen worden (zie foto). Wandelaars hoeven dus niet eerst de Dommel over te steken zoals in de routebeschrijving staat. Na de brug direct RA en je zit weer op de originele route.

Mooiere route langs oude boerderij (De Vallestappers 2017)
3e kolom, bovenste regel
Bij ijzeren hek RD. Je passeert een oude boerderij “Out Herlaer”. Op kruising RD (bospad)
Volg verder de tekst in 3e kolom, 2e regel
1e pad LA………..
(Leslie Sanders –  Augustus 2020) Helemaal eens met bovenste suggestie. Dit pad is tegenwoordig begaanbaar. Er staat een oud hek maar dat is tegenwoordig geopend. Het is wel de bedoeling dat Out Herlaer (de boederij is gebouwd op restanten van een kasteel)  gerestaureerd wordt en een museale functie krijgt. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de route en het hekwerk. Er zou in de toekomst mogelijk ook een trekpontje komen over de Dommel.
https://www.bd.nl/meierij/auto-blijft-weg-van-landgoed-haanwijk-en-out-herlaer~a5b0c23b/.

Pontje “Moerasdraak” in Den Bosch (3/3/2016)
3e kolom, 10e regel boven foto
(Leslie Sanders –  Augustus 2020) Pontje is bijna altijd in gebruik. Indien het onverhoopt niet zou werken, moet men de dijk langs de Singelgracht aflopen en  bij de Pettelaarsweg de Zuidwal terug nemen. Is een stukje om maar wel bijzonder mooi gedeelte. Bovendien is er geen keus als je pontje onverhoopt buiten gebruik is.

Vernieuwde route langs indrukwekkende hoge, stenen wal 2017
3e kolom, 8e regel boven foto
(De Vallestappers 2017) Onder 2 bruggen door en smalle pad langs de Dommel volgen. Je loopt langs een hoge, stenen wal. Aan einde via de wal omhoog naar het pad langs het muurtje. Op kruising LA over de brug en direct RA (smal pad).
Volg verder tekst in 3e kolom, 4e regel boven foto
Aan het einde RA…..